Tenerife – další projektová kapitola

Header image
BoB as a Bait - Better Adult Training

Po listopadové schůzce v Athénách nás čekal před jarními prázdninami pracovní týden na jednom z Kanárských ostrovů, Tenerife. Náš tým už třetím rokem dokazuje odhodlání splnit všechny projektové cíle, bez ohledu na to, že se vyskytly netušené překážky v podobě covidové pandemie. Také náš odjezd na Tenerife provázely zneklidňující zprávy o událostech na Ukrajině.

Jsme ale učitelé, a tak jako je naší povinností učit v pracovní dny, musíme plnit své úkoly ve dnech projektových. Protože se blíží závěr našeho projektu, značnou část schůzky jsme věnovali kontrole projektové agendy a sběru informací, které budou podkladem pro závěrečnou zprávu. Vyjádřili jsme se k třetímu výstupu z našeho projektu, interaktivnímu manuálu, kde budou k vidění videa a příběhy dobré praxe. Příběhy těch, kteří museli ukončit práci a začít novou kariéru. Příběhy těch, kteří se museli začít znovu vzdělávat, školit a zacvičovat. Příběhy těch, kteří museli znovu najít motivaci a odvahu do další práce, aby začali znovu, jinak a lépe.

Některé z těchto „příkladů“ jsme osobně navštívili. Ve vinařství Monje Bodega nám majitel Felipe Monje ukázal, že vinaři nemusí jít jen o produkci vína. V místní restauraci zapijete výborný oběd víny, z nichž se plná čtvrtina vyváží do zámoří. Večerní program nabízí ochutnávku spojenou s tancem, chansony, burleskou či kankánem. V butiku vinařství Monje si můžete pořídit zajímavý model do vašeho šatníku, obarvený a zdobený místními rostlinami. V případě, že potřebujete další dárky, je zde rodinný obchůdek, který nabízí řadu zajímavých suvenýrů nejen do vaší kuchyně.

Měli jsme možnost nahlédnout do rekvalifikačního kurzu pod vedením nevládní organizace Factoria Social. Překvapil nás zájem účastníků kurzu i fakt, že řada z nich navštěvuje ne jeden, ale hned několik rekvalifikačních kurzů. Setkali jsme se s provozovateli restaurací, kteří museli řešit existenční problémy v době pandemie i postcovidové. A navštívili jsme i pekárnu, kde už čtvrtá generace žen peče dobroty z mandlí  podle tradičních i vlastních receptů. Všechna tato setkání potvrdila jediné: nepropadnout pesimismu v případě neúspěchu, kolapsu firmy, ztráty zaměstnání. Odhodlání začít znovu pracovat, uplatnit se na trhu práce a svým příkladem inspirovat další. 

A jaká je naše stopa v projektu? Z našeho pohledu více než výrazná. V dubnu 2021 jsme zorganizovali diseminační konferenci o stávající etapě projektu. Pro projektové brožury byl přijat návrh, který vytvořili naši studenti pod vedením učitele Šimona Chloupka. Náš přístup ke shromažďování a zpracování hodnoticích dotazníků byl přijat jako vzorový pro celou projektovou skupinu. V tomto případě skromnost není na místě, prostě jméno naší školy je zárukou kvality.

Eva Svobodová a Aleš Bezouška za český tým BABBAT

 

 

 

Sdílet článek

 

Mohlo by vás také zajímat