Výukový program Krkavcovití

Ve středu 13. června nás ve škole čekala přednáška o krkavcovitých ptácích doplněná o ukázky živých exemplářů.

perex-image

Výukový program pro nás zajistila společnost Ornita. A co jsme se dozvěděli? Zde je pár zajímavostí. Krkavci žijí desítky let pouze s jedním partnerem, jeden krkavec se v ZOO dožil 90 let. Straka vůbec není zlodějka, je to prý pověra. Sojka si na zimu zahrabává žaludy a z těch zapomenutých na jaře vyrostou mladé duby. Kavky zase uklovou své nejslabší mládě, aby bylo dost potravy pro ostatní. Vrány, ale i další pěvci, mají hrdelní vak, kam schovávají potravu. Naši havrani na zimu odlétají a u nás naopak přezimují havrani ze Sibiře. Imprinting neboli vtištění znamená, že zvíře považuje za svého rodiče toho, koho uvidělo ve svém životě poprvé.
Zkušený chovatel Viktor nám ukázal sojku bez rýdovacích per, vránu, která ho považuje za svou mámu i tátu, kavku, která měla být rodiči uklována, a krkavce, který mu prý nic nedaruje a chvílemi to vypadalo i tak, že nedaruje nic ani nám.
Při přednášce jsme se rozhodně nenudili, pořád bylo na co se dívat a nad čím žasnout. Už se těšíme na další, tentokrát s názvem „Ptáci v krajině". Tak v říjnu opět s Ornitou!

Mgr. Bohdana Glierová, koordinátorka EVVO

Celkový počet obrázků v galerii: 6

Zpět