Studentské prezidentské volby v naší škole

Studentské prezidentské volby jsou vzdělávacím projektem programu Jeden svět na školách, který realizuje organizace Člověk v tísni.

perex-image

Možná se ptáte, proč se naše škola zapojuje do podobných projektů. Odpověď je jednoduchá. Volební účast České republiky se dlouhodobě pohybuje mezi 40 – 60%, v závislosti na typu voleb. Zapojením do projektu má škola přístup ke vzdělávacím materiálům a v rámci výuky se studenty probírá základní principy demokracie, volební systém ČR i význam aktivní účasti ve volbách. Studenti  se učí formulovat své názory a diskutují o vztahu mezi politikou a médii. Samotná účast u voleb, kde si celý akt mohou vyzkoušet „nanečisto“, je dobrovolná, stejně jako u reálných voleb.

Naše škola se zúčastnila druhého kola Studentských prezidentských voleb s 58% účastí a následujícími výsledky: 81% hlasů získal Jiří Drahoš, 19% hlasů získal Miloš Zeman.

Projektu se zúčastnilo 298 středních škol z celé České republiky a výsledky jsou k dispozici na www.jsns.cz/projekty/studentske-volby.

Zpět