Za vůní Vánoc do Vídně

Ani brzké vstávání nás neodradilo od návštěvy slavných vánočních trhů ve Vídni, a tak jsme se v pondělí 15. 12. 2014 sešli před šestou hodinou u autobusu. Cesta byla delší, ale jelikož se každý snažil dohnat to, co večer nenaspal, uteklo to rychle. Hned na hranicích s Rakouskem se nám zalíbil nákupní park s dinosaurem, čarodějem a rytíři, kde jsme si dali krátkou přestávku.

perex-image

Po nasednutí zpět do autobusu se nálada zlepšila a všichni se už pomalu probouzeli a rozhlíželi se po krajinách Rakouska. Cestou nás doprovázel naučný film o zvycích, tradicích a památkách Rakouska. Po příjezdu jsme byli seznámeni s průvodcem, který si kvůli nám vzal na hlavu skřítkovskou zelenou čepičku, aby byl v davu dobře vidět, a mohlo se vyrazit na první trhy a památky. První cesta vedla ke krásnému zámku Schönbrunn s honosně navrženou a udržovanou zahradou. Když jsme vyběhli kopec nahoru k domku šlechticů zařízenému pro odpočinek, měli jsme výhled na kousek z Vídně. Poté jsme navštívili první trhy. Koupit bylo možné kdeco, od velkých preclíků přes knížky, vánoční ozdoby, svíčky až po dřevěné hračky, oříšky a horké čaje v originálních hrnečcích.

Další zastávky se nesly v podobném duchu – památky a trhy - a my obdivovali architekturu, korunovační klenoty, těžké šaty a vzácné předměty rakouských vládců v Hofburgu. Na trzích jsme se posilovali horkým čajem. Cestu jsme zakončili před vídeňskou radnicí, kde jsme viděli krásnou výzdobu a mohli ochutnat vše, co jsme ještě nestihli. Byli jsme překvapeni, kolik turistů, a hlavně českých turistů, se tam s námi nacházelo. Cestou zpět jsme usínali vyčerpáním, byli jsme ale příjemně nasycení a ještě se rozplývali nad krásnou výzdobou Vídně.

 

Lucie Řípová MM2

Zpět