Exkurze do MF DNES

Naše škola se již od začátku školního roku účastní vzdělávacího projektu „Studoviny“. Práce studentů zapojených do tohoto projektu spočívá v tom, že studenti píší každý měsíc novinové články na zadané téma. Články jsou zveřejňovány v celostátních denících. Naší škole byly přiděleny deníky Blesk, Mladá fronta DNES a Deník. V listopadu měl náš redakční tým za úkol psát na téma mladiství, drogy a alkohol do Mladé fronty DNES, která nás následně pozvala do sídla své redakce.

perex-image

 

 

     Pozvání jsme přijali a 4. prosince jsme se vydali s paní profesorkou Balvínovou do Anděl Media Centra v Praze, kde sídlí média skupiny Mafra. Kromě Mladé fronty DNES tedy např. také Lidové noviny, Idnes, Óčko a další.

     V této obrovské moderní budově nás přivítala paní Ivana Faryová, která je šéfredaktorkou oddělení pro Středočeský kraj a Prahu. Ta se nám snažila přiblížit, co práce novináře obnáší, kdo všechno se podílí na vytváření novin, jaké to asi je pracovat v tomto oboru a další zajímavé informace.

     Následně přišel pan Lukáš Sapík, který je editorem. Byl to právě on, kdo vytvářel grafickou podobu stránky s našimi příspěvky. Názorně nám ukázal, jak přesně vytvářel strukturu novinové strany na základě námi dodaných článků – tzv. zalamování. Po dlouhém sezení jsme byli rádi, když nás paní Faryová vzala na prohlídku celé redakce. Viděli jsme, jak všichni nepřetržitě pracují na svých počítačích, aby zítra mohly vyjít další noviny, které si budou chtít koupit statisíce lidí. Ještě než jsme se rozloučili, byli jsme pozváni na večerní prohlídku do tiskáren, kde se každou noc tisknou tisíce kusů novin. Všem se nám program, který pro nás redakce připravila, líbil a tak jsme souhlasili, že se vydáme v lednu příštího roku opět do Prahy. Už teď se moc těšíme; myslím, že obzvláště ti, kteří již uvažují o zaměstnání tohoto charakteru. 

 

Eva Svobodová, III. ročník

 

 

 

Zpět