Školní jaro 2009

Jsem rád, že Vás mohu prostřednictvím naší internetové stránky opět oslovit v čase jarním, byť to v tuto chvíli za okny školy ještě vůbec na jaro nevypadá. Jaro je pro každou střední školu významným obdobím, kdy se na jedné straně kvapem blíží maturitní zkoušky a studenti, kteří na škole strávili 4 roky, se rozloučí se studiem a budou již jen jako absolventi vzpomínat na příjemná léta strávená ve školních lavicích. Na straně druhé je jaro obdobím, kdy se na školu hlásí noví uchazeči, kteří se stanou po přijetí nedílnou součástí školního společenství a posléze i historie každé školy. Na všech středních školách probíhá přijímací řízení, které má o složení budoucích „prváků“ rozhodnout.

Letošní přijímací řízení je provázeno celou řadou novinek. Jde především o možnost podat si v prvním kole 3 přihlášky na různé střední školy a reagovat na rozhodnutí o přijetí odevzdáním zápisového lístku do 5 dnů od doručení rozhodnutí té škole, kterou z hlediska zájmu a budoucího profesního zaměření preferujete. Nesmírně si vážíme přízně, kterou nám dali prostřednictvím podané přihlášky naši uchazeči o studium a děkujeme za ni. V dnešní době, kdy je nabídka studijních možností na středních školách několikanásobně vyšší než reálný počet všech uchazečů, je takový zájem potěšující.

V průběhu představování škol na veřejných přehlídkách, Dnech otevřených dveří a dalších kontaktních akcích dostáváme spoustu otázek směřujících především k průběhu studia a specifiku absolventů EKO Gymnázia oproti absolventům ostatních gymnázií. Studium na naší škole bude od 1.9.2009 organizováno podle nového školního vzdělávacího programu, na kterém v této době usilovně pracujeme. Vychází z rámcového vzdělávacího programu, jenž je společný pro všechna gymnázia. Náš školní vzdělávací program funguje v podstatě od roku 1993, kdy škola vznikla, a drží se i původního zaměření školy, tj. především přípravy ke studiu na vysokých školách. Filozoficky je zaměřen na výchovu k udržitelnému rozvoji. Vedle všeobecně vzdělávacích předmětů dává možnost studentům prostřednictvím volitelných předmětů ve 3. a 4. ročníku (kdo nemá o tyto předměty zájem, studovat je nemusí) se již na střední škole odborně profilovat a zaměřit např. na ekonomii, ekologii, společenské vědy. Z konkrétních odborných předmětů mohou zájemci maturovat a získat tak na našem gymnáziu nespornou výhodu oproti jiným školám tohoto druhu. Absolventům dávají jistotu, že ukončením studia na naší škole nemají „jenom“ gymnázium. Je to výhoda především pro ty, kteří zjistí v průběhu středoškolského studia, že nechtějí dále studovat, ale využijí to i ti, kteří se již na střední škole rozhodli o svém budoucím studijním zaměření a povolání.

Poslední velmi často kladená otázka je: Čím nás chcete, pane řediteli, přesvědčit, abychom k vám dali našeho syna či dceru studovat? Nevím, nakolik je efektivní přesvědčovat rodiče a jejich děti tím, že zárukou kvality poskytovaných vzdělávacích služeb je mezinárodně uznávaný certifikát řízení jakosti ISO 9001 : 2001, který škola jako jediná v regionu získala již v červenci 2005 (v roce 2008 proběhl úspěšný recertifikační audit). Nebo že dne 28. 3. 2006 na Den učitelů převzala naše škola z rukou bývalé ministryně školství JUDr. Petry Buzkové Zlatý certifikát kvality či že naši školu pozitivně hodnotí i Česká školní inspekce. Obvykle však nejvíce zapůsobí sdělení, že na EKO Gymnáziu za dobu existence školy studovala a studuje celá řada sourozeneckých dvojic (mj. jednou z nich byly shodou okolností mé dcery, dnes již několik let profesně úspěšné absolventky VŠ). 

Těšíme se na všechny, kteří se rozhodli a ještě rozhodnou pro studium na našem gymnáziu. Věřím, že vás nezklameme, ale dobře připravíme pro vaše další studium a hlavně pro život ve složitém globálním světě.

Jak vidíte, je toho skutečně hodně, co jaro s sebou přináší nejenom v přírodě, ale i do škol.
Zdraví vás
Zbyněk Lukavec

27. 3. 2009

Zpět