Exkurze do ČNB

Dne 18.1. se naše třída 8.V zúčastnila exkurze s názvem ,,Za měnou'' v České národní bance v Praze.

perex-image

ČNB nabízí tyto exkurze jak pro školy, tak i pro širokou veřejnost téměř každý den a snaží se seznámit s tím, že za Českou národní bankou a naší měnou se, aniž bychom to vnímali, skrývá život každého z nás.

Seznámili jsme se s funkcí bankovní rady. Je to velice důležitý orgán, který hraje klíčovou roli v řízení a dohledu činnosti banky. Poznali jsme konkrétní pozice a vyzkoušeli si plánování a průběh schůzky. Bankovní rada má 7 členů a v čele stojí guvernér (v ČR Aleš Michl).
Dále jsme mluvili o inflaci, což je velice aktuální a diskutované téma, a vyzkoušeli si ve virtuálním světě pomocí zábavných her regulaci inflace. Také jsme si vyzkoušeli zahlasovat pro euro €, nebo českou korunu CZK a vyjádřit názor, zda by měla Česká republika v nejbližší době přijmout €. Můj osobní názor je ten, že € je v budoucnu logický krok a přinese pro Českou republiku výhody.
Nejzajímavější částí exkurze byla pro většinu z nás návštěva trezoru ČNB. Zde jsme měli možnost si potěžkat pravé zlato a porovnat jej s váhou jiných kovů. Nejvzácnějším exponátem v tomto trezoru je však unikátní vysoko hmotnostní zlatá mince o nominální hodnotě 100 000 000 Kč, se kterou jsme se i vyfotili. Tato mince je největší zlatou mincí v Evropě a druhou největší na světě, vydala ji Česká národní banka 31. ledna 2019 k příležitosti 100. výročí vzniku československé měny.

V samotném závěru exkurze jsme se seznámili s historií banky a měli možnost si prohlédnout znovu jednotlivé exponáty. Celá exkurze se všem z nás moc líbila a děkujeme jak paní učitelce, tak panu řediteli za možnost tuto exkurzi absolvovat.

Filip Horák, 8.V

 

Zpět