Výlet do Anežského kláštera 16. 5. 2014

Naše cesta za gotikou započala na různých místech. Někteří jsme se sešli už v Poděbradech, s jinými jsme se potkali až v Praze. Naštěstí se nám nikdo po cestě neztratil a k Anežskému klášteru, cíli naší páteční exkurze, jsme dorazili všichni.

perex-image

 

   Prohlídku vedla sympatická průvodkyně, která nám byla ochotna všechno vysvětlit a dokonce nás svými otázkami i zapojit do celého výkladu. Nejen že jsme si zopakovali věci, které jsme se dozvěděli ve škole, jako například že gotika se dělí na ranou, vrcholnou a pozdní nebo že se v gotice mistři nepodepisovali a my je známe jen pod jmény jejich největších děl. Ale dozvěděli jsme se opravdu hodně o symbolice obrazů a postavách, které se na obrazech vyskytují. Například u Christologického cyklu, který obsahuje 9 desek (což je mimochodem opravdu vzácnost), jsme se dozvěděli, že na prvním obraze, kde je znázorněno Zvěstování, jsou symboly, holubice = Duch svatý, lilie = panenství a čistota, pávi = nesmrtelnost a strom se dvěma kmeny = Ráj. Jedním z nejvzácnějších děl byla Madona ze Štemberka, která byla jen zapůjčená. Jen samotná drapérie, byla skvostem. Posledním exponátem, který jsme na prohlídce viděli, byl Zvíkovský oltář, který byl vytvořen na počátku renesance. Jelikož celá renesance byla zaměřena na vědění, byl i tento oltář krásnou ukázkou anatomie člověka. Když se člověk podíval opravdu pozorně, mohl si všimnout, že v hrudním koši, sedí žába, která požírá srdce.
   Na konec mě velmi pobavilo, když většina mých spolužáků byla unavena a skuhrala, že to bylo moc dlouhé, že je bolí nohy a já nevím, co dál. K tomuto stačí jen dodat „Projděte si galerii Uffizi, nebo Vatikánská muzea.“

 

Magda Volejníková MM1

Zpět