Těšíme se na novou laboratoř

K čemu to budu jednou potřebovat? Říkají si někteří žáci o předmětech jako je chemie, biologie nebo fyzika. Možná jste si to kdysi v lavicích říkali také. Na poděbradském EKO Gymnáziu chtějí, aby i tyto předměty žáky bavily a rozhodli se vedle původní školní laboratoře vytvořit moderní odbornou učebnu právě pro pokusy v rámci přírodních věd.

perex-image

 

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.00/44.0011

Experimentální výuku přírodních věd na EKO Gymnáziu umožní nová laboratoř
Moderní laboratoř je právě ve výstavbě, využijí ji také základní školy.

Moderní vybavení nové laboratoře ve spojení s výukovým softwarem a notebooky žákům pomohou často vzdálenou teorii přiblížit v praktických činnostech. Třeba si díky práci v laboratoři uvědomí, jak často se s přírodními vědami setkávají doma, v autě, na zahradě. „Například v rámci biologie budeme provádět fyziologická měření krevního tlaku, objemu plic, svalové únavy a kdo má doma akvárium, změří si v něm nejen pH, ale například i obsah dusičnanů ve vodě. Nebude problém zjistit ani složení potravin nebo jejich energetické hodnoty a i takové informace si odnesou do života,“ vysvětluje učitelka chemie, biologie a environmentalistiky Bohdana Glierová. Přístrojová technika, která je součástí vybavení laboratoře, učitelům poslouží v učebně i v terénu. „V přírodě s žáky nemusíme sbírat vzorky, ale přímo na místě zachytíme jejich data pomocí senzorů a v laboratoři je elektronicky zpracujeme a vyhodnotíme v počítačích,“ seznamují se s novinkou učitelé.

Laboratoř na EKO Gymnáziu vzniká díky evropskému projektu realizovanému na vybraných školách Středočeského kraje. Výuka s moderní technikou je pro žáky přitažlivější a zároveň efektivně propojí znalosti s dovednostmi. Cílem je, aby si uvědomili souvislost školních předmětů s reálným životem a vlastními potřebami.

Nová laboratoř poslouží téměř šesti stům žáků a pedagogů i ze spolupracujících základních škol z regionu, dále se otevírá přírodovědným kroužkům nebo pro příměstský tábor.
Pozitivní vztah k ekologii a přírodním vědám EKO Gymnázium rozvíjí už od svého založení před dvaceti lety. Na škole vyučují také environmentalistiku. Od roku 2003 při škole funguje Centrum ekologického vzdělávání a výchovy. Spolupracuje se základními a středními školami v kraji, organizuje vzdělávání učitelů a vytváří pro školy výukové programy.

Olga Havránková

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Zpět