Jak se studuje na Novém Zélandu?

Michal Kyncl o svém semestrálním programu na Novém Zelándu.

perex-image


"Doma dobře, na Zélandu ještě líp"

Tak glosuje svůj půlroční pobyt na střední umělecké škole osmnáctiletý student Michal Kyncl. Do "Tolkienovy" země se rozhodl vyrazit v rámci studijního pobytu s organizací AFS. Na začátku bylo skromné přání: naučit se trochu anglicky a poznat jiný kraj a jiný mrav. Na otázku, zda pobyt splnil jeho očekávání, spustí příval nadšených superlativů. "Nejenže jsem se zorientoval v jazyce s těžkým přízvukem a začal rozumět také sociálnímu kontextu, ale navíc jsem se naučil skvěle surfovat, plaval jsem s delfíny, natočil jsem s ostatními spolužáky krátký scifi film a  v rámci školní výstavy jsem taky prezentoval výstavu svých výtvarných děl na téma mezilidské vztahy," vypočítává spokojeně Michal.

A jak takový program vlastně probíhá? Student bydlí v hostitelské rodině, takže může kulturu poznat opravdu zevnitř a reálně tak trochu získá "druhou" rodinu na celý život. Navštěvuje střední školu a ve volném čase stíhá ještě různé zájmové kroužky. A aby toho nebylo málo, jezdí na školní výlety a cestuje s rodinou. Nabitý program pobytu s AFS potvrzuje také Michal, který si v rámci mimoškolních aktivit vyzkoušel třeba bunge jumping a několik měsíců závodně vesloval.

To, co si ale sympaťák Michal pochvaluje nejvíce, je přístup učitelů a novozélandský školní systém. "Tak například už od 14 let si může student zvolit řadu předmětů, které ho vyloženě zajímají a začít se nějakým způsobem konkrétně profilovat v oblasti či oboru, který by chtěl později také studovat. A učitelé? Jsou to přátelští rádcové. Jako s vrstevníky to s nimi teda nebylo, ale třeba jako s osobním trenérem ano. Český učitel zůstává pořád učitelem, " usmívá se Michal pod neviditelné vousy.

V městečku Invergargill prožil Michal půl roku svého života, ale tvrdí, že se tam jednou vrátí minimálně na semestr v rámci studia na VŠ. V současné chvíli studuje střední školu Multimediální tvorby a jednou by se chtěl věnovat grafice nebo fotografii.

AFS ve spolupráci s Michalem Kynclem, SOŠ Multimediálních studií, Poděbrady

 

Zpět