Výměna s izraelskými studenty

Ve školním roce 2012/2013 zorganizovalo město Poděbrady s partnerským izraelským městem Netanya výměnný pobyt studentů poděbradských středních škol. Do výměny se ochotně zapojili i studenti naší školy.

perex-image

 

Při pobytů Izraelců v České republice jsme si uvědomili, že rozdílná mentalita národů není nějaká legenda, ale stoprocentní pravda. Izraelci měli na všechno čas. Například byl určen čas srazu na desátou hodinu, a my jsme ve čtvrt na jedenáct ještě stále byli doma, protože se můj izraelský kolega oblékal. Na místo srazu jsme dorazili se zpožděním, ale opozdilců bylo mnohem více a nakonec jsme odjížděli až v jedenáct. I když čeští studenti také často chodí pozdě, tohle jsem ještě nezažil.
Pro izraelské studenty byl připravený bohatý program s různými výlety. Některým z nich se zdál nabitý až příliš, protože mají pomalejší životní tempo. Ale všichni Izraelci byli velmi přátelští a hned se s námi bavili. Pokoušeli se naučit i nějaká česká slova. My jsme se zase od nich učili hebrejsky – např. rodina se hebrejsky řekne mišpacha, synagoga je bejt-ha kneset. Ale běžně jsme spolu mluvili anglicky, a tak jsme si tento jazyk mohli pěkně procvičit. Pobyt Izraelců u nás byl rozhodně poučný, v prosinci jedeme my do Izraele, už teď se moc těšíme. Šalom! (Ahoj)

 

Tomáš Hermann, I. ročník MMT

Zpět