Maturitní zkoušky

,,Milí maturanti, vaše zkouška z dospělosti začíná 7. května didaktickými testy a končí 21. května ústní zkouškou." (paní profesorka Balvínová duchem nepřítomné třídě). V tuhle chvíli přece ještě pořád o nic nešlo… (Tedy alespoň my si to mysleli.)

perex-image

 

 ,,Který z následujících úseků výchozího TEXTU 1 obsahuje nerozvitý přívlastek shodný v postpozici?" (Cermat) Tak to je přesně ten moment, kdy si řeknete: ,,No, sakra…"
   Báro, pošleš mi prosím maturitní otázky? (nejmenovaná/ý Báře M. dva dny před ústní zkouškou). Někteří jsou prostě nepoučitelní.
Maturitní zkouška začínala didaktickým testem z matematiky. Do boje šli tři stateční. Následoval test z angličtiny a češtiny. Ten docela překvapil, protože přípravný test byl o poznání jednodušší. I přesto byl pro studenty s gymnaziálním vzděláním zvládnutelným. Naše slohové práce z jazyků byly velmi pozitivně hodnoceny a docela jsme se na nich i vyřádili. Zadání slohu z angličtiny bylo napsat o jakékoliv věci, kterou si při stěhování z Británie nemůžeme vzít s sebou. Já jsem třeba psala o šestimetrové ponorce, kterou mám uskladněnou na Shetlandách. Někdo zase o sestřičce. 
A pak už jen následovaly ústní zkoušky jak ze státních, tak profilových předmětů, které všichni studenti úspěšně zvládli. 
   V souladu s úvodem o nepoučitelnosti bych jako ODMATURANT chtěla povědět, že chyby jsou tu od toho, abychom se z nich poučili. A nejen my! Tak toho využijte! Každoročně vám maturanti předkládají hezký vzorový příklad, jak se to dělat nemá, tak se poučte alespoň vy, budoucí (nebo lépe již současní) maturanti. (Pozn.: S velikou radostí se tohoto oslovení vzdávám!)


Jana Holečková, letošní absolventka s vyznamenáním (pozn. redakce)

Foto: Nymburský deník

Zpět